Primjeri iz prakse Stomatologija
Inovativna 3D tehnologija u ortodonciji

Inovativna 3D tehnologija u ortodonciji

3D tehnologija u ortodonciji sve više i više dobiva zasluženu pažnju. Digitalna ortodoncija obuhvaća postupke 3D skeniranja, izrade CAD/CAM modela i printanja modela 3D print uređajima. Zbog neusporedivo veće produktivnosti, brzine i kvalitete izrade, očekuje se da će 3D tehnologija ubrzo potpuno istisnuti tradicionalne metode izrade dentalnih i ortodontskih modela i naprava.

3D printani model Object30 OrthoDesk
3D printani model Object30 OrthoDesk

Stratasys Dental serija 3D printera postala je bogatija za još jednog 3D člana – Objet 30 OrthoDesk. Uređaj je kompaktan, pristupačan, jednostavan za upotrebu te namijenjen manjim ortodontskim i zubotehničkim laboratorijima.

Stratasysov Objet30 OrthoDesk omogućuje jednostavniji, ugodniji, brži i precizniji postupak od zastarjelog uzimanja otisaka zubiju korištenjem alginatne otisne mase te jamči kvalitetniju i bržu izradu te bolje pozicioniranje ortodontskog aparata.

Object30_OrthoDesk 3D printer za ortodontske laboratorije
Object30 OrthoDesk 3D printer za ortodontske laboratorije

Postupak se sastoji od skeniranja donje i gornje čeljusti, a na temelju podataka dobivenih skeniranjem izrađuje se digitalni prikaz odnosno CAD model čeljusti i zubiju. On omogućava bolju preglednost i točniju sliku položaja zuba i korijena. Digitalni CAD model se zatim printa 3D printerom te se na temelju isprintanog fizičkog modela izrađuje adekvatna ortodontska naprava.

Modeli su pohranjeni u svom digitalnom obliku pa više nema potrebe za čuvanjem fizičkih komada koji zauzimaju mnogo prostora. Na ovaj način može se jednostavnije i preglednije pratiti i uočavati promjene i rezultate ortodontske terapije.

3D printani ortodontski model
3D printani ortodontski model

Za najbolje rezultate Stratasys Objet30 primio je nagrade i priznanja stručnih krugova. To uključuje nagradu za inženjerstvo Deign World 2013 Leaders in Engineering Award, Dental Advisor 2013 Top Innovative Equipment Award i Dental Labs Products 2011 Readers Choice Award.