Autoindustrija

3D printeri omogućavaju proizvođačima automobila znatno smanjenje troškova, povećanje efikasnosti u samoj proizvodnji te znatno utječu na razvoj i dizajn automobila.

Automobilska industrija nesumnjivo najviše koristi prednosti 3D printanja u usporedbi s drugim sektorima. Zašto? U svakom koraku razvojnog i proizvodnog procesa 3D printanje je idealan alat za provjeru dizajna i funkcionalnosti. Od samog koncepta sve do izvedbenog projekta, omogućava da prototip odgovara što je više moguće gotovom proizvodu.

Izradom izdržljivih konceptnih modela, prototipova, alata i lakših završnih dijelova dizajneri i inženjeri mogu bolje testirati dizajn te sigurnije priječi u proces proizvodnje. Korištenjem aditivne tehnologije u automobilskoj industriji smanjuju se troškovi i vrijeme razvoja. Ovaj način izrade modela omogućava proizvođačima da nastave proizvodnju istim tempom kao do sada bez obzira na sve kompliciranije dijelove koje ugrađuju u vozila.

Izradom alata i šablona za preciznu ugradnju od industrijske termoplastike, koji su se do sada izrađivali tradicionalnim metodama od metala, znatno se smanjuju troškovi izrade. Korištenjem aditivne proizvodnje tj. 3D printera proizvođači kupcima mogu ponuditi brojne opcije personalizacije vozila. Neki od vodećih svjetskih proizvođača automobila kao što su BMW, Bentley, Opel, Honda, Volvo itd. već gotovo jedno desetljeće 3D printere koriste kao važan dio razvojnog i proizvodnog procesa. Više o primjenama aditivne tehnologije u automobilskoj industriji pogledajte OVDJE.