Zamjenski dijelovi

Za smanjenje zastoja proizvodnje bitno je pravilno planiranje količine potrebnih komponenata i rezervnih dijelova. Kod upravljanja zalihama dijelova krajnji je cilj postići ravnotežu između troškova, vremena isporuke i količine dijelova koja se mora čuvati na zalihama.

Aditivna tehnologija zasada se pokazala kao jedina koja omogućuje proizvođačima i dobavljačima postizanje cilja. Direktna digitalna proizvodnja omogućuje pohranu rezervnih dijelova u virtualnom skladištu i izradu po potrebi, smanjujući troškove skladištenja. Smanjuju se fiksni troškovi dok vrijeme isporuke ne predstavlja problem. Osim toga ova tehnologija se pokazala isplativijom za izradu manjih serija gotovih proizvoda u odnosu na tradicionalne tehnologije proizvodnje. Rezervni dijelovi se ne proizvode u velikim količinama što direktno utječe na povećanje cijene.
Određeni dijelovi su teško dobavljivi i vrijeme isporuke može potrajati i do nekoliko tjedana. U nekim slučajevima proizvođači prestaju proizvoditi rezervne dijelove ostavljajući svoje kupce praznih ruku. Mnogi od ovih problema mogu se riješiti uvođenjem aditivne tehnologije u lanac opskrbe rezervnim dijelovima. Implementiranjem aditivne tehnologije tvrtke mogu osigurati dostupnost rezervnih dijelova, smanjiti vrijeme isporuke i troškove povezane sa skladištenjem većeg broja rezervnih dijelova.