Primjeri iz prakse Umjetnost
Reprodukcija glave Apoksiomena upotrebom 3D tehnologije

Upotreba 3D tehnologije – reprodukcija glave Apoksiomena

Upotreba 3D tehnologije, razvoj i implementacija 3D tehnologije u projekte restauracije umjetničkih djela predstavljaju nemjerljiv doprinos očuvanju umjetnosti i kulturne baštine. Prije korištenja 3D tehnologija nije bilo moguće izvesti potpuno vjernu reprodukciju trodimenzionalnih umjetničkih djela poput kipova i skulptura.

Primjenom 3D tehnologija i metoda izradili smo savršenu reprodukciju glave Apoksiomena, antičkog brončanog kipa izronjenog 1999. godine iz jadranskog podmorja koji datira iz II. ili I. stoljeća pr.n.e. Opsežni restauratorski radovi trajali su gotovo 11 godina. Po završetku uobičajenih postupaka restauracije, poput desalinizacije i kosolidacije pukotina, u travnju 2004. godine izvršeno je trodimenzionalno skeniranje kipa i izrada 3D digitalnog prikaza.

Optička mjerenja provela je tvrtka Topomatika uređajima ATOS i TRITOP njemačkog proizvođača GOM mbH.

Skeniranje glave Apoksiomena
Skeniranje glave Apoksiomena

Mjerenjima su prikupljeni detaljni podaci o oblicima, dimenzijama i površinama sadržani u oblaku točaka. Na temelju njih je, u suradnji s EAG Centrom CAD modeliranjem, napravljena poligonizirana geometrija glave. To je savršeno točna reprodukcija u digitalnom CAD modelu.

CAD modeliranje
CAD modeliranje – od oblaka točaka do CAD modela

Iz digitaliziranog 3D CAD modela napravljen je besprijekorno vjeran fizički prikaz glave kipa 3D printanjem na uređaju tvrtke Stratasys. 3D printanje glave Apoksiomena napravljeno je u FDM tehnologiji jer su objekti izrađeni ovom tehnikom 3D printanja prikladni za daljnju obradu.

3D printanje glave
3D printanje glave

Isprintani dijelovi su spajani i pripremljeni za daljnje obrađivanje, koje je uključivalo detaljnu obradu površina nastalih 3D printanjem i izradu otvora na mjestu očiju.

Spajanje dijelova i priprema za završnu obradu
Spajanje dijelova i priprema za završnu obradu

Završna obrada isprintane glave Apoksiomena napravljena je u suradnji s stručnjakom za restauraciju umjetničkih djela. Podrazumijevala je spajanje dijelova, obradu svih površina i bojanje.

3D isprintana glava Apoksiomena
3D isprintana glava Apoksiomena

3D tehnologija je omogućila da postupcima povratnog inženjerstva i 3D printanja možemo izraditi savršeno precizne replike trodimenzionalnih umjetničkih djela koje su adekvatne za izlaganje na izložbama i u muzejima.

Apoksiomen spreman za izlaganje
Apoksiomen spreman za izlaganje