Primjeri iz prakse
Izrada prototipa PET ambalaže

3D tehnologija – izrada prototipa PET ambalaže

3D tehnologija je na području izrade prototipova omogućila značajan napredak, ne samo po pitanju preciznosti i funkcionalnosti prototipova nego i zbog značajne uštede vremena i novca. Korištenjem CAD geometrije i izradom modela 3D printanjem, pogreške u dizajnu ili funkcionalnosti mogu se ustanoviti u ranoj fazi razvoja prototipa. To znači brže i jeftinije postizanje rješenja koje potpuno udovoljava traženim estetskim i tehničkim zahtjevima.

IZIT CAD modeliranje
IZIT CAD modeliranje

U projektu redizajna PET ambalaže deterdženta za posuđe Čarli tvornice Labud d.d., na temelju dizajnerskog rješenja napravljen je digitalni model prototipa koji je potom isprintan 3D printerom.

CAD model Carli
CAD model Carlli

Prilikom oblikovanja CAD modela prototipa, posebni izazov predstavlja izvedba geometrijski složenih i nepravilnih linija i oblika koji su neizbježni u suvremenom dizajnu. U prevođenju dizajnerskog rješenja u funkcionalni CAD model posebno dolazi do izražaja vještina oblikovanja slobodnih formi odnosno surface modeling. Bez njih je izvođenje ovakvih zahtjevnih dizajnerskih formi nemoguće. Svaka površina, linija i krivulja na digitalnom modelu se obrađuje zasebno, do postizanja idealnog rezultata.

Dizajnerski predložak je u digitalnom CAD modelu dodatno moderniziran i oblikovan. Novi oblik ambalaže je unaprijeđen, geometrija je zaglađena te su dorađene sve linije i površine. Iz digitalnog modela napravljeni su prototipovi 3D printanjem na uređaju Stratasys Dimension Elite u veličinama od 500 ml, 1000 ml te 1500 ml.

Uzorak volumena 500 ml udovoljavao je svim traženim karakteristikama. Međutim, na modelu volumena 1000 ml do izražaja je došao nesrazmjer u veličini bočice i grla, pa je zbog toga ambalaža izgledala nezgrapno. Ova nepravilnost je u CAD modelu PET ambalaže naknadno ispravljena i konačno je postignut potpuno skladan oblik ambalaže sa zaglađenim prijelaznim linijama.

CAD modeliranje IZIT
CAD modeliranje IZIT

Na ovom primjeru jasno možemo vidjeti prednosti korištenja 3D tehnologija u izradi prototipova, jer je sve nedostatke moguće odmah uvidjeti. Potrebne izmjene moguće je napraviti u kratkom roku. Osim toga, važno je naglasiti da isprintani prototip ima sve karakteristike prave ambalaže. Tako da imate osjećaj da u rukama već držite gotov proizvod.