Primjeri iz prakse Zamjenski dijelovi
3D printanjem do zamjenskih dijelova – pokazivači smjera za Vespu

3D printanje do zamjenskih dijelova – pokazivači smjera za Vespu

3D printanje je već dugo prepoznato kao odlično rješenje za uštedu vremena i troškova. Svojim ulaganjem u inovativni pristup razvoju komponenata, autoindustrija je uz avioindustriju zaslužna za stvaranje prvih 3D tehnologija.

U svijetu automobila, 3D tehnologija se primjenjuje u svim fazama proizvodnje, od brze izrade prototipova prilikom dizajniranja i razvoja novih modela, preko izrade specifičnih alata u manjim serijama koji se koriste za sastavljanje automobila, pa sve do 3D optičkih mjerenja kod razvoja, kontrole kvalitete i testova sigurnosti. Primjena naprednih rješenja 3D tehnologija rezultirala je drastičnim smanjenjem troškova razvoja i proizvodnje novih modela.

Ulazak 3D tehnologija u komercijalnu primjenu nisu pozdravili samo proizvođači novih automobila. 3D tehnologiju već danas obilato koriste i entuzijasti koji samostalno rade preinake i popravke na svojim automobilima, pogotovo tuneri sportskih automobila te ljubitelji oldtimera koji neke zamjenske dijelove ne mogu pronaći. Vlasnici oldtimera i kolekcionari sada mogu isprintati savršene replike dijelova koji se više ne proizvode i gotovo ih je nemoguće nabaviti.

Pokazivac smjera u CAD modelu
Pokazivac smjera u CAD modelu

Novi pokazivači i nove tehnologije

Vespa PK 125 proizvedena osamdesetih godina nabavljena je sa slomljenim pokazivačima smjera. Kako se novi dijelovi za ovaj raritetni motocikl više ne proizvode, korištenjem 3D tehnologija, povratnog inženjerstva, CAD modeliranjem i 3D printanjem, napravljeni su novi pokazivači po uzoru na stare. CAD model desnog pokazivača smjera je napravljen skeniranjem lijevog pokazivača. Potom je zrcaljenjem dobivene geometrije napravljena njegova digitalna desna verzija.

3D printani pokazivači IZIT
3D printani pokazivači IZIT

Na 3D printanom pokazivaču smjera po ničemu ne možete primijetiti da se ne radi o originalnom komadu. 3D isprintani pokazivač smjera oblikom, bojom i reljefnom površinom potpuno odgovara izvorniku. Dugogodišnjim korištenjem dokazao je zadovoljavajuća mehanička svojstva te odličnu otpornost na vanjske utjecaje.

3D printani pokazivač smjera
3D printani pokazivač smjera

3D printanje je izvedeno u LOM tehnologiji koja gradi tanke slojeve iz specijalne plastične folije te se računalno upravljanom oštricom izrezuje kontura svakog sloja i pomoćne rezove za čišćenje. LOM tehnologija nudi mogućnost prilično brzog i povoljnog 3D printanja. Printanje traje tek nekoliko sati i novi-stari dio spreman je za upotrebu.

IZIT Vespa PK 125
IZIT Vespa PK 125