Medicina Primjeri iz prakse
Primjena 3D tehnologija u medicini

Primjena 3D tehnologija u medicini

3D tehnologija u službi suvremene medicine donijela je značajna poboljšanja u odnosu na tradicionalne metode liječenja. Veliki napredak zabilježen je u prvom redu u kirurgiji i ortopediji, osobito u pristupu tretiranja lomova kostiju. Frakture kostiju međusobno se razlikuju ne samo u smislu vrste kosti koja je pretrpjela prijelom, nego i prema mjestu prijeloma, mehanici loma i drugim okolnostima ozljeđivanja. Osim toga, u anatomijama pacijenata postoje određena odstupanja koja se prvenstveno odnose na građu tijela, uzrast pacijenta te strukturu same kosti. Možemo reći da ne postoje dva ista prijeloma te da se svakoj sanaciji frakture treba pristupiti na individualan način. Takav personalizirani pristup koji daje najbolje rezultate za izlječenje i oporavak od prijeloma omogućila je upravo 3D tehnologija u medicini.

Generičke pločice koje su se ugrađuju kao spojnice za pričvršćivanje slomljene kosti ne mogu predvidjeti sve opisane razlike. Tako ni nisu adekvatne za najbolje rezultate u smislu ispravnog zacijeljivanja kosti i brzog oporavka pacijenta. Primjenom 3D tehnika možemo izraditi medicinske pločice i vijke za njihovo pričvršćivanje koji su idealno prilagođeni nastaloj traumi, površini same kosti te napravljeni po mjeri pacijenta.

Digitalni prikaz kosti u CAD-u
Digitalni prikaz kosti u CAD-u

Digitalni prikaz kosti izrađuje se tehnikama povratnog inženjerstva CAD modeliranjem na temelju podataka iz CT skena. Iz CAD modela kosti dizajnira se medicinska pločica za spajanje dva dijela frakturirane kosti koja optimalno pristaje anatomiji za koju se izrađuje.

CAD modeliranje medicinske pločice
CAD modeliranje medicinske pločice

Za izradu medicinskih pločica 3D printanjem koristi se DMLS tehnologija koja na temelju CAD modela iz bio-kompatibilnih materijala poput titana ili medicinskog čelika gradi pločicu sloj po sloj. U suradnji s Katedrom za biomehaniku Fakultetom strojarstva i brodogradnje i prof. dr. sc. Janošem Kodvanjem skenirali smo pločice, izrađivali CAD modele i pripremali iz za numeričku analizu metodom konačnih elemenata.

CAD model kosti s pločicom
CAD model kosti s pločicom