novosti
3D printani prilagođeni držači za čaše

Aditivna proizvodnja dijelova za avio industriju: Stratasys i AM Craft

Stratasys Ltd. i pionir u proizvodnji za avio industriju, AM Craft, objavili su partnerstvo i potpisali komercijalni sporazum o strateškoj investiciji Stratasys-a u AM Craft. Cilj ove suradnje je jačanje aditivne proizvodnje dijelova za avio industriju i povećanje potražnje certificiranih 3D printanih dijelova.

Strateško partnerstvo za bolju aditivnu proizvodnju dijelova

AM Craft, sa EASA Part 21G odobrenjem za aditivnu proizvodnju dijelova, omogućuje certificirane dijelove zrakoplovnim kompanijama. Na taj način tvrtka rješava ključnu prepreku za širu upotrebu 3D printanih dijelova u avio industriji, a to je certificiranje. Uz tehnološko liderstvo Stratasys-a i model distribuirane proizvodnje AM Craft-a očekuje se održivi rast obje kompanije u području 3D proizvodnje u avio industriji.

Jeff Hemenway, viši potpredsjednik Stratasys-a, objašnjava: “Mali volumen proizvodnje i priroda tržišta avio dijelova dovode do značajnih izazova u opskrbi, čak i kada je riječ o najmanjim dijelovima. Aditivna proizvodnja dijelova rješava te izazove proizvodnjom po potrebnim stopama i količinama. Uz AM Craft certificiranje postaje briga manje za krajnje korisnike.”

Didzis Dejus, direktor AM Craft-a, dodaje: “Partnerstvo s proizvođačem 3D printera Stratasys dodatno će ojačati povjerenje naših kupaca u naše proizvode i osigurati bržu proizvodnju potrebnih dijelova. Stratasys-ova tehnologija idealna je za avio industriju.”

Lokalizirana 3D proizvodnja dijelova je ključna

AM Craft trenutno proizvodi avio komponente u Europi i proširuje svoje kapacitete u Dubaiju kroz partnerstvo s Paradigm 3D. Stratasys trenutno proizvodi certificirane avio dijelove u svojoj podružnici Additive Flight Solutions (AFS) u Singapuru. Ovim partnerstvom, AM Craft će preuzeti i upravljati AFS-om, te na taj način dodatno proširiti svoju proizvodnu mrežu na Jugoistočnu Aziju. Planirano je i otvorenje novu tvornice u Hamburgu kasnije ove godine.

Kombinirana proizvodna mreža trenutno koristi 13 3D printera s EASA 21G odobrenjem i do sada je proizvela preko 28,000 dijelova za letove. 3D printani prilagođeni držači za čaše i poslužnici instalirani su u kabinama brojnih regionalnih zrakoplova bez potrebe za dodatnim obradama. Sljedeći korak u partnerstvu je evaluacija suradnje sa Stratasys Direct Manufacturing u SAD-u, koji ima značajnu bazu slične opreme. Stratasys i AM Craft raduju se daljnjem razvoju suradnje kako bi ubrzali usvajanje aditivne proizvodnje dijelova unutar avio industrije.

Više o korištenju 3D tehnologija u industrijskoj proizvodnji i koju tehnologiju odabrati pročitajte u članku.