novosti

3D printeri za kompozite – Stratasys F123 CR

3D printeri za kompozite – novi uređaji i materijali ojačani ugljičnim vlaknima donose nove primjene u industrijski pogon.

EDEN PRAIRE, Minn. & REHOVOT, Izrael, 10.5.2022. – Stratasys Ltd., vodeći proizvođač polimernih 3D printera, danas je najavio da je tvrtka proširila svoju F123 seriju 3D printera. Radi se o F190CR i F370CR 3D printerima uz novi FDM Nylon-10CF materijal ojačan ugljičnim vlaknima. Novi printer nudi visoku krutost i snagu materijala u poboljšanim uređajima spremnim na proizvodnju kompozitnih dijelova.

Novi 3D printeri za kompozite su osmišljeni i proizvedeni za proizvođače i korisnike tradicionalnih metoda poput glodanja kako bi im olakšali posao. Ovi uređaji pomažu pri brzoj i ekonomičnoj izradi dijelova i idealni su za izradu alata i naprava za pozicioniranje i stezanje.

3D printeri za kompozite – inovacije kroz 3D printanje

„Bavim se razvojem preko 35 godina i volim inovacije. Ne samo u razvoju proizvoda, već i u procesima i alatima koje koristimo za razvoj naših proizvoda. Već 20 godina Stratasys nam dopušta inovacije kroz 3D printanje,“ rekao je Dave Thompson, potpredsjednik „Worldwide Engineering and Customer Care – Contractor Equipment Division“ za Graco, vodeću tvrtku za opremu za fluide utemeljenu u Minneapolisu. „Kroz godine proširili smo svoju flotu Stratasysovih 3D printera i proširili smo svoje primjene 3D printanja s prototipiranja na izradu pomoćnih alata i naprava, pa čak i gripera za robotske ruke. Novi Stratasys F370CR nam je dopustio još veću paletu mogućnosti, produljio životni vijek naši alata i čak nam pružio bolju kvalitetu površine na svim našim dijelovima.“

Novi 3D printeri dolaze s integriranim GrabCAD Print programskim paketom za jednostavno i intuitivno putovanje od CAD-a pa sve do 3D printa i ima napredne značajke koje osiguravaju uspješnu proizvodnju. Stratasys također nudi povezivo st s čitavim proizvodnim sustavom putem MT connect standarda i GrabCAD SDK. F123 serija za kompozite dolazi s višekratnim podlogama, ugrađenom kamerom za nadziranje procesa i ekranom osjetljivim na dodir. F370CR 3D printer također nudi automatsku izmjenu rola materijala, kako ne bi ste morali zaustavljati print za izmjenu materijala.

Stratasys F123 za kompozite nudi veći raspon materijala

„Stratasys pruža proizvođačima uređaje i materijale koji podržavaju njihov rast i rast aditivnih tehnologije u industrijskom pogonu. Novi uređaji daju korisnicima mogućnost korištenja jačih, krućih i preciznijih dijelova,“ rekao je Dick Anderson, Potpredsjednik proizvodnje za Stratasys. „Imamo verificirane i objavljene podatke koji pokazuju da novi uređaji postižu 99% ponovljivosti, bez obzira na dimenzije izrađenog predmeta. Ponovljivost uparena s 99% uspješnih printeva i vrhunskom podrškom pruža našim klijentima sigurnost koja im je potrebna za implementaciju ovih tehnologija u proizvodnom pogonu.“

U usporedbi s konkurencijom Stratasys F123 za kompozite nudi veći raspon materijala, veći gradivi volumen, topivi potporni materijal i nižu cijenu po komadu zbog većeg volumena. Nadalje, veliki grijani volumeni dopuštaju F190CR i F370CR izradu značajno duljih modela od sličnih uređaja.

Stratasys je također otkrio Nylon-CF10 materijal, novi kompozitni materijal za F123 seriju koji je 60% čvršći i skoro 3 puta krući od osnovnog poliamidnog materijala. Ovaj materijal je samo jedan od mnogih dostupnih materijala za F123 seriju. U kombinaciji s topivim potpornim materijalom ovi uređaji dopuštaju proizvodnju bez klasičnih ograničenja.

Nove F123 3D printere za kompozite i Nylon-10CF je moguće naručiti već sad, a početak isporuka se očekuje tijekom lipnja. Događaj, koji će biti sniman, s više informacija o uređajima i materijalima održat će se 11. i 12. svibnja. Možete doznati više ovdje.