novosti

Iz Stratasysa dolazi 16 novih materijala za 3D print

3D print je industrija koja nezaustavljivo raste! Upravo je najavljeno kako Stratasys proširuje ekosustav materijala sa 16 novih materijala u 3 različite aditivne tehnologije.

EDEN PRAIRE, Minn. I REHOVOT, Izrael, 10 svibnja, 2022. – Stratasys Ltd., vodeća tvrtka u preradi polimera, danas je najavila nove materijale za proizvodnju na 3 različite tehnologije za 3D print. To uključuje i materijale raznih proizvođača po prvi put na Stratasysovim FDM 3D printerima. Dodatak 16 novih materijala značajno proširuje polje primjene za Stratasysove uređaje.

Stratasys je brzo proširio svoj ekosustav materijala kako bi zadovoljili rastuće potrebe tržišta. Novi materijali uključuju Stratasys Validated materijale za FDM printere, širok spektar materijala za Origin One printer zasnovan na P3 tehnologiji i polipropilen u prahu za H350, 3D printer zasnovan na SAF tehnologiji.

Stratasysov direktor Yoav Zeif kaže da proširena ponuda materijala nudi puno ozbiljnije primjene za mnoštvo klijenata. „Kad klijenti sami pronađu primjenu za 3D print polimera u vlastitoj proizvodnji, želimo da se oslone na nas za rješenja, to je što vođe rade,“ rekao je. „S pet tehnologija za 3D print koje pokrivaju veliku većinu tržišta polimerne aditivne proizvodnje i otvorenim programskim paketom od početka do kraja proizvodnje, rast naše ponude materijala znači da naši klijenti dolaze do novih rješenja brže i pouzdanije.“

Prvi validirani FDM materijali za 3D print

Stratasys se udružio sa Covestro, Kimya i Victrex plc kako bi učinili Stratasys Validate materijale dostupnima za Stratasys FDM printere, počevši od Fortus 450mc platforme. Ovi materijali su validirani u Stratasysu pomoću osnovnog testiranja na pouzdanost kako bi proširili dostupne materijale na tržištu. Novi FDM materijali uključuju:

  • Polimere visokih performansi: Arkema/kimya PEKK-SC, polukristalni PEKK polimer zasnovan na KEPSTAN materijalu od Arkema i VICTREX AM 200, polukristalni LMPAEK polimerni materijal kompatibilan s topivim potpornim materijalom
  • Ojačani i specijalizirani materijali: Covestro PA6/66 GF20, materijal otporan na plamen i punjen staklenim vlaknima
  • Inženjerski polimeri: Kimya PC FR, materijal otporan na plamen temeljen na polikarbonatu
  • Standardni polimer: HIPS – High Impact Polystyrene.

Validirani materijali će biti dostupni za narudžbu prije kraja godine. Stratasys je također najavio dolazak novog materijala visokih performansi. FDM Nylon-CF10 je snažan kompozitni materijal punjen ugljičnim vlaknima koji će biti dostupan sredinom godine.

Novi istraživački materijali za 3D printer Origin One

Stratasys također proširuje ponudu materijala za Origin One 3D printer kako bi ispunili sve zahtjeve naših klijenata putem Open Material Licnese (OML) paketa. Stratasys je identificirao 8 novih materijala koji će omogućiti primjenu Origin One 3D printera i u najzahtjevnijim područjima.

Napretke na području materijala donose Covestro, Evonik, Arkema, Forward AM od BASF-a, Mechnano, Theton 3D, Liqcreate i polySpectra. Materijali uključuju fotopolimerne smole za kalupe, visoke temperature, keramičke smole, smole za elektronička kućišta i elastične smole. Materijali su dostupni izravno kod proizvođača i njihovih zastupnika te su osmišljeni z atestiranje, razvoj i proizvodnju uporabnih dijelova za egzotične primjene.

H350 će dodati PP u svoju ponudu

Za kraj Stratasys objavljuje dolazak polipropilenskog materijala za H350 printer zasnovan na SAF tehnologiji za industrijsku proizvodnju malih i srednjih serija. Polipropilen je svestran, fleksibilan i popularan materijal. Visoka žilavost i otpornost na kemikalije te mogućnost sterilizacije čine ovaj polimer prigodnim za široku paletu primjena, poput interijera i eksterijera automobila, protetike i robe široke potrošnje.

U kombinaciji s PA12, također poznat kao Nylon 12, koji je Stratasys najavio u rujnu 2021., Stratasys će dodatno proširiti početnu ponudu materijala. PA12, najpopularniji materijal u 3D printanju, pruža dimenzijsku i kemijsku stabilnost te krutost za komponente strojeva, primjene u komunikacijskoj industriji i prototipiranju. PA12 i PP bit će dostupni kasnije u 2022.

Stratasys od sada nudi napredan sustav otvorenih materijala za najširu ponudu polimernih aditivnih tehnologija. Kroz GrabCAD Print programski paket, klijenti će imati pristup parametrima za print kako bi dodatno optimizirali svoj proizvodni ciklus.

Svi Stratasys materijali dostupni su za nabavu putem Stratasysa ili Stratasysovih zastupnika.