Blog

Marko & Marko: S 3D tehnologijama je sve kao u Star Treku

Od oblikovanja bombona, dijelova novih automobila do 3D printanja na tkanini. IZIT-ovi stručnjaci, Marko Zajec i Marko Perić neprestano otkrivaju i stvaraju budućnost. Ponekad iz zabave 3D ispisom prerade obični longboard i bicikl i naprave električne. Njihov je posao primjenjivati i promovirati znanje za suvremene tvrtke. Pritom je jedan Perić predani sportaš i odličan igrač biljara, a obojica se zabavljaju i natječući se u airsoftu, igrajući se stratega.

M & M: dinamični duo iz IZIT-a

Marko i Marko su tim. Jedan drugoga inspiriraju, instruiraju i usavršavaju. Marko Zajec je u IZIT došao prije skoro šest godina i vodi Odjel za usluge. Dvije godine kasnije se pojavio i Marko Perić. Povezuje ih oduševljenje 3D tehnologijama, želja za znanjem, spremnost na neprestano učenje i znatiželja pred izazovima. Sve to se nadograđuje na njihovo akademsko znanje, obojica su diplomirali konstruiranje i razvoj proizvoda na Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Došli su u IZIT kao studenti na praksu, zaključili da su na pravom mjestu i zahvaljujući pokazanom angažmanu dobili ponudu da se nakon faksa vrate.

– Ja ne radim na svom poslu. Igram se inženjera. To je valjda ono kada se kaže da je najbolje raditi ono što voliš jer tada, ustvari, nećeš nikada raditi – kaže 32-godišnji Marko Zajec.

Naša je misija promovirati 3D tehnologije suvremenim tvrtkama

– Naša je misija promovirati 3D tehnologije, mi ne radimo ništa što spada u mainstream – dopunjuje 30-godišnji Perić. Zajec kaže da su 3D tehnologije uobičajene u suvremenim tvrtkama.

– Mlade tvrtke, točnije mladi stručnjaci u naprednim tvrtkama su svjesni značaja 3D tehnologija i koriste ih svakodnevno. U Hrvatskoj 3D tehnologije koriste tvrtke koje planiraju biti uspješne i konkurentne. Znaju da s 3D tehnologijama svijet može izgledati kao Star Trek, a to je ono čemu svi teže – govori Zajec.

Marko Zajec je voditelj Odjela usluga, koji se osim 3D ispisa bavi i CAD modeliranjem, servisiranjem printera i edukacijom korisnika. Marko Perić bavi se FDM i Polyjet tehnologijama na industrijskim Stratasys 3D printerima.

Uz to što nudi Stratasys printere, IZIT korisnicima pruža i usluge iz svijeta 3D modeliranja, 3D printa, generativnog oblikovanja i topoloških optimizacija. Drugim riječima, uz IZIT-u je dostupna aditivna proizvodnja, izrada 3D modela, povratno inženjerstvo, 3D skeniranje i mjerenje, popravak i prevođenje 3D podataka. Kao i izrada maketa za potrebe raznih industrija, od prehrambene, auto-industrije do modne.                  

Iako je Zajec formalno šef, dva Marka podjednako rade iste poslove, čine tim. Dogovaraju se tko će što preuzeti, ali isto tako zajednički rade na projektima. Zajec ističe kako ulogu nadređenog preuzima samo kada je u pitanju odgovornost za neki posao, dok se u svemu ostalom podjednako tretiraju, savjetuju i traže rješenja. Perić u Zajecu vidi odgovornost, posvećenost poslu koja nerijetko zahtijeva predani rad na pojedinom projektu izvan radnog vremena i dana, savjesnost, ali i veliku motivacijsku sposobnost. Ističe kako je beskrajno smiren.

– Teško je imati boljeg kolegu na poslu – kaže Perić.

Kad govori o dvije godine mlađem kolegi, Zajec će ispričati kako je Perić pokazao svoju znatiželju i znanje još na praksi tijekom studiranja. – Drugi student se bavio složenim problemom nekoliko dana i u jednom je trenutku Perić rekao da će pokušati to riješiti. Nakon tri sata je završio zadatak – ispriča Zajec zašto je u Periću vidio budućeg aplikacijskog inženjera IZIT-a. I opiše ga riječima kao što su marljiv, intuitivan, vječno pozitivan, s odličnim metodama rješavanja problema i istaknutom inicijativom. Dopunjuju se kvalitetama.

Marko i Marko na radnom zadatku

Širiti znanje je osnovna ideja

– Ideja IZIT-a je biti prvi, dijeliti ogromno znanje koje ovdje koristimo i uvoditi 3D tehnologije u što je moguće širu primjenu. Svaki puta kada komuniciramo s drugim tvrtkama, tražimo rješenje koje je za korak ispred njihovih očekivanja – kaže Zajec. U klasteru 3D grupa, koju uz IZIT čine Tehnoprogres i Topomatika, imaju specifičan problem, manjak imena. U jednom su trenutku imali šestoricu koji su se zvali Marko i petoricu s imenom Luka. Ponekad je bilo teško naći traženog iako su svi oni pravi.

Tko su Marko&Marko?

Oba Marka su službeni tehničari, certificirani inženjeri Stratasys 3D printera, educirani u Njemačkoj i Americi. Perić se bavi servisom Polyjet 3D printera, a Zajec servisom FDM 3D printera. – Wow! Ovo je ozbiljna stvar – rekao si je Perić kada je prvi puta, kao student na praksi, ušao u demo-sobu IZIT-a i vidio veliki 3D printer. Marko Zajec ga je dočekao i pokazao mu čime se IZIT bavi.

U IZIT se vratio nakon faksa i od tada mu je svaki dan drugačiji, što on smatra dobrim jer nema opasnosti od dosade koju bi rutina mogla donijeti. Inače je Marko Perić sportaš koji je stalno mijenjao podloge za treniranje, od onih za hrvanje do nogometnih, a sada prebacuje utege u teretani. Natjecao se u biljaru, godinama učio kako ispravno udariti bijelu kuglu da ode točno tamo gdje je zamislio, na način koji mu treba da bi pobijedio suparnika. Igra i šah, igru jednostavnih pravila i bezbrojnih mogućnosti, prati svjetska natjecanja na isti način na koji se navija za nogometni klub.

– Ne bih mogao stalno raditi jednu stvar. Brinem o klijentima, savjetujem ih i s njima pronalazim rješenja iz sfere 3D isprinta za njihove potrebe, servisiram 3D printere, razvijam proizvode za klijente, printam – tako opisuje Perić svoj dan. Ponekad se neki proizvod printa cijelu noć. Onda je dolazak na posao praćen iznenađenjem, gotovo kao poklon. Zajec pak modelira, bavi se povratnim inženjerstvom, dizajnira i printa neke nove proizvode za razne hrvatske proizvođače.

– Nedavno se pojavila potreba isprintati nešto 3D tehnologijom na tkaninu, za odjevni predmet. Činilo se nemogućim, ali danas je već dio odjevnog predmeta – govori Zajec opisujući kako za 3D tehnologije ne postoji nemogući zahtjev. Sve ovisi o ideji. – To i jest najbolje u 3D printu, sve što smisliš, možeš proizvesti, brzo, čisto i bez ostatka. Idealno – kaže Zajec.