Blog
aditivna tehnologija

Kako aditivna tehnologija može promijeniti lanac opskrbe rezervnim dijelovima

Aditivna tehnologija zasada se pokazala kao jedina koja omogućuje proizvođačima i dobavljačima postizanje cilja.

Pandemija Korona virusa utjecala je na sve segmente ekonomije pa tako i na industrijsku proizvodnju. Nastala situacija teško je pogodila određene industrije. U automobilskoj industriji, koja je i prije pandemije bilježila usporavanje, veliki proizvođači (npr. PSA Group, Fiat Chrysler Automobiles, Toyota, Renault) u europskim pogonima usporili su proizvodnju na određeno vrijeme ili su zaustavili proizvodnju. Navedeni proizvođači ovise o proizvodnji komponenti koje se dostavljaju u tvornice iz različitih dijelova Europe i svijeta.

Osim smanjene potražnje za robom na tržištu, industrijsku proizvodnju je pogodio i nedostatak radne snage u žarištima epidemije. Kada se tome doda i otežan protok robe jedan od većih problema tvrtkama koje uspijevaju održati proizvodnju, problem je opskrbe komponentama i rezervnim dijelovima.

Za smanjenje zastoja proizvodnje bitno je pravilno planiranje količine potrebnih komponenata i rezervnih dijelova. Kod upravljanja zalihama dijelova krajnji je cilj postići ravnotežu između troškova, vremena isporuke i količine dijelova koja se mora čuvati na zalihama. Aditivna tehnologija zasada se pokazala kao jedina koja omogućuje proizvođačima i dobavljačima postizanje cilja. Direktna digitalna proizvodnja omogućuje pohranu rezervnih dijelova u virtualnom skladištu i izradu po potrebi, smanjujući troškove skladištenja. Smanjuju se fiksni troškovi dok vrijeme isporuke ne predstavlja problem. Osim toga aditivna tehnologija se pokazala isplativijom za izradu manjih serija gotovih proizvoda u odnosu na tradicionalne tehnologije proizvodnje.

Istražite konstruiranje pomoćnih alata i naprava u GrabCAD programskom riješenju!

I prije pojavljivanja pandemije postojali su određeni problemi vezani za tržište rezervnih dijelova. Rezervni dijelovi se ne proizvode u velikim količinama što direktno utječe na povećanje cijene. Određeni dijelovi su teško dobavljivi i vrijeme isporuke može potrajati i do nekoliko tjedana. U nekim slučajevima proizvođači prestaju proizvoditi rezervne dijelove ostavljajući svoje kupce praznih ruku. Mnogi od ovih problema mogu se riješiti uvođenjem aditivne tehnologije u lanac opskrbe rezervnim dijelovima.

Kako tvrtke mogu poduzeti prve korake za uvođenje 3D printanja u svoje poslovanje i opskrbu rezervnim dijelovima?

Različite tehnologije, široki izbor materijala i mogućnosti izrade kompleksnih geometrija omogućuju mnoge primjene aditivne tehnologije. Tvrtke koje koriste 3D printanje imaju konkurentsku prednost jer prihvaćaju tehnologije i nove mogućnosti potrebne da bi ostale relevantne u promjenjivom proizvodnom okruženju. Pa, kako tvrtke mogu poduzeti prve korake za uvođenje 3D printanja u svoje poslovanje i opskrbu rezervnim dijelovima?

Većina tvrtki započinje analizom konstrukcije ključnih komponenata i dijelova. Mogu li se dijelovi proizvoditi aditivnom proizvodnjom? Moraju li se dijelovi preoblikovati kako bi geometrija odgovarala aditivnoj proizvodnju? Određeni dijelovi mogu biti prikladniji za FDM (Fused Deposition Modeling) tehnologiju, koja koristi široku paletu industrijskih plastomera te pruža velike mogućnostima izrade pojedinog komada ili manje serije. Za neke geometrije dijelova mogu biti potrebni robusni, specijalizirani poliamidi koji se koriste za gradnju tehnologijom laserskog sinteriranja (LS, SLS). Analiza i organizacija tehnoloških dizajna dijelova pomoći će utvrditi koji je postupak optimalan za cjelokupnu proizvodnju rezervnih dijelova.

Pomna analiza pomoći će tvrtki da odredi hoće li nabaviti vlastiti stroj za izradu komponenata i rezervnih dijelova ili će koristiti uslugu 3D printanja. Ako je potrebno koristiti više tehnologija aditivne proizvodnje i uslugu naknadne obrade izrađevina tada je odabir iskusne inženjerske pomoći tvrtke koja pruža usluge 3D printanja ispravan izbor.
Prvi je korak kontakt sa stručnjacima za aditivne tehnologije i usvajanje znanja koja su potrebna za prepoznavanje onih koraka i dijelova u proizvodnom procesu koja se mogu kvalitetno pokriti korištenjem aditivnih tehnologija proizvodnje.

Implementiranjem aditivne tehnologije tvrtke mogu osigurati dostupnost rezervnih dijelova, smanjiti vrijeme isporuke i troškove povezane sa skladištenjem većeg broja rezervnih dijelova. Tvrtke koje na vrijeme prepoznaju aditivnu tehnologiju kao rješenje problema steći će značajnu prednost u odnosu na konkurenciju.