Primjeri iz prakse Umjetnost
Izrada replike nadgrobnog spomenika Franje Tahyja korištenjem 3D tehnologija

3D tehnologija za izradu replike nadgrobnog spomenika Franje Tahyja

3D tehnologija ima sve širu primjenu i omogućila je još jednu uspješnu reprodukciju i doprinijela očuvanju kulturne baštine. Muzej seljačkih buna u mjestu Gornja Stubica kao dio stalnog postava izlaže nadgrobni spomenik  hrvatskog vlastelina Franje Tahyja. Ideja voditeljice muzeja gospođe Vlatke Filipčić Maligec bila je izraditi vjerodostojnu umanjenu repliku navedenog spomenika. Replika bi omogućila predstavnicima muzeja da na svojim predavanjima prikažu jedan od eksponata uživo. Digitalizacijom spomenik je trajno sačuvan u izvornom obliku te se pohranjeni digitalni podaci u bilo kojem trenutku mogu koristit za njegovu restauraciju ili daljnju reprodukciju za potrebe muzeja.

Optička mjerenja provela je tvrtka Topomatika uređajima ATOS TRITOP njemačkog proizvođača GOM mbH. Podaci o dimenzijama, površinama i oblicima prikupljeni skeniranjem obrađeni su u programu Geomagic designe X. CAD modeliranjem napravljena je poligonizirana geometrija potrebna za izradu printa.

tahi5 (1)
Sken nadgrobnog spomenika

Za printanje modela koristili smo uređaj Objet 30 Orthodesk tvrtke Stratasys. Koristi Polyjet tehnologiju koja je prikladna za izradu preciznih modela kompleksne geometrije i izrađuje model u slojevima od 30 mikrona što površine čini izuzetno finim i pogodnim za daljnju obradu.

800 px
Proces 3D printanja

Završna obrada je napravljena u suradnji sa stručnjakom za restauraciju umjetničkih dijela, a uključivala je bojanje i voskanje površina čime se dobio efekt starog kamena. Nakon toga trodijelni model je zalijepljen na drvenu podlogu te je postignut prikaz kao u izvornom obliku.

Franjo Tahy
Replika nadgrobne ploče nakon završne obrade

Postupak povratnog inženjerstva i 3D printanja omogućio je izradu ove trodimenzionalne replike, vrijednog eksponata hrvatske kulturne baštine u svrhu daljnje promocije Muzeja seljačkih buna.