novosti
Proizvodnja industrijske opreme

Proizvodnja industrijske opreme: transformacija industrijskog pogona

Proizvodnja industrijske opreme, bilo da se radi o mjernim uređajima, pomoćnim alatima i napravama ili o samim alatnim strojevima, zahtijeva velik broj složenih dijelova kako bi proizvod radio na zamišljen način.

Industrijski proizvođači takve opreme imaju stalne zahtjeve za robusnim, dosljednim, točnim i ponovljivim dijelovima, bez obzira na složenost geometrije.  Ako ne ispune te uvjete dolazi do čestih kvarova, a i dodatnih troškova te oštećenog ugleda.

Izazovi industrijske proizvodnje ne staju ovdje. Uz sve prethodno navedene izazove, oprema mora biti pravovremeno i jeftino proizvedena.

S tradicionalnim proizvodnim tehnologijama računamo na velike troškove i dugo vrijeme pripreme za proizvodnju. To znači da će tradicionalne tehnologije često biti prepreka u stvaranju fleksibilnog proizvodnog sustava. Proizvodnja industrijske opreme mora biti pouzdana, dosljedna i učinkovita proizvodnja s kratkim rokom isporuke.

Stratasys H350 3D Printer je najnoviji uređaj za primjenu u industriji

Pomicanje granica u aditivnoj proizvodnji

Srećom, postoji alternativa konvencionalnoj proizvodnji, Stratasysova SAF industrijska tehnologija za 3D print iz praha. Koristeći jedan prolaz print glave za print i srastanje praha, ovaj uređaj nudi proizvođačima jednostavan i robustan način proizvodnje kontroliranih, preciznih i ponovljivih proizvoda koje bi klasično brizgali. Također, ova tehnologija dosegla je „zlatni standard“ sa svojom sposobnosti da proizvede desetke tisuća dijelova dosljednih svojstava. To znači da ova tehnologija može konkurirati tradicionalnim tehnologijama poput brizganja i glodanja čak i u velikim serijama.

SAF tehnologija za kraj nudi proizvođačima fleksibilnost koja danas je od ključne važnosti u proizvodnom sektoru koji se stalno mijenja i evoluira.

Proizvodnja industrijske opreme: pravi trenutak za pravi stroj

Stratasys je SAF tehnologiju doveo na tržište putem H350 3D printera, osmišljen za preciznost, ponovljivost i kontrolu procesa nužnu za uspjeh u proizvodnji. Proizvodnja industrijske opreme s ovim printerom doživljava pravu renesansu.

Slične zahtjeve imao je i Stratasys pri proizvodnji H350 3D printera te su ugrađeni samo pouzdani dijelovi kako bi garantirali vrhunske performanse.

Pošto svaki 3D printer mora se ponašati isto, od iznimne je važnosti da svi dijelovi zadovoljavaju visoke kriterije pouzdano i ponovljivo. Ukoliko bi jedan od dijelova bio van tolerancija, H350 ne bi funkcionirao pravilno. To bi negativno utjecalo na sposobnost uređaja da ponovljivo i precizno proizvodi predmete.

Uz kvalitetu, ova tehnologija nudi kratko vrijeme za proizvodnju dijelova.

Sa svim faktorima na umu, Stratasys je odlučio demonstrirati povjerenje u vlastitu platformu i proizveli su završne dijelove stroja na H350 3D printeru.

Ukupno, proizvedeno je tridesetak dijelova za H350 pomoću testnih H350 printera. Izrađeni su od PA11 materijala i ugrađeni su izravno u stroj. Takav tip proizvodnje dopustio je Stratasysu brži izlazak na tržište, proizvodnju unatoč oslabljenoj opskrbi, uštedu na troškovima transporta i pouzdanu proizvodnju.

Neki od dijelova proizvedenih i ugrađenih u najnoviji Stratasys H350 3D printer

Neki od dijelova proizvedenih i ugrađenih u najnoviji Stratasys H350 3D printer

Sve je u detaljima

Usis za prah je pomalo prepravljan kroz proces razvoja. Dio se nalazi na prednjoj strani jedinice za prah i spaja se na crijevo spojeno na spremnik praha. Služi dostavi praha u radni volumen uređaja. Kako bi izbjegli istjecanje praha u prostoriju, dosjed mora biti precizan. Rupe za vijke moraju biti na točnim mjestima kako bi lako vijcima spojili kućište i usis. Dodana je brazda kako bi lako stegnuli crijevo na usis. Tolerancije kod ovog dijela su precizne i moraju biti ponovljive.

Usis za prah za Stratasys H350 3D printer

Usis za prah za Stratasys H350 3D printer

Komplicirana geometrija je ključna

Kopča za crijevo dovoda tinte dovodi tekući materijal do print glave. Ovaj dio sprečava petljanje crijeva pri ulazu u print glavu. Iako je ovaj dio standardiziran, u ovom slučaju je prilagođen kako bi odgovarao našim potrebama i kako bi podržali veće kutove svijanja u manjem prostoru. Svi detalji ovog dijela su postignuti na H350 bez greške.

Kopča crijeva za Stratasys H350 3D printer

Kopča crijeva za Stratasys H350 3D printer

SAF tehnologija nadjačala CNC

Šarka spremnika za unos praha sastoji se od stranica pod raznim kutovima koje naliježu na zakrivljene površine spremnika za prah. Ovaj predmet nema ravnih stranica i nagnut je u sve tri osi. S tradicionalnim tehnologijama poput glodanja, ovakve geometrijske karakteristike su zahtjevne za postići. Također, ovaj dio mora zadovoljiti tolerancije spajanja spremnika i usisa. Ovaj dio je proizveden lako i precizno pomoću SAF tehnologije.

Šarka spremnika za unos praha za Stratasys H350 3D printer

Šarka spremnika za unos praha za Stratasys H350 3D printer

Održavanje točnih dimenzija i dosjeda

Kutija za filter ventilatora elektronike ima unutarnji otvor koji mora savršeno odgovarati poklopcu. Dimenzijska stabilnost je također ključna kako bi cijela kutija stala na predviđeno mjesto unutar kućišta H350 3D printera. Dio se sastoji od dugih ravnih ploha ojačanih orebrenjem površine. Na 3D printerima koji koriste prah je zloglasno teško dobiti točne ravne plohe zbog tendencije da se predmet deformira, no zbog vrhunske kontrole temperature, svi dijelovi su proizvedeni unutar tolerancija .

Kutija za filter ventilatora za Stratasys H350 3D printer

Kutija za filter ventilatora za Stratasys H350 3D printer

Mali dijelovi u uskim prostorima

Kopča za dovod tinte sastoji se od dvije konkavne plohe koje pridržavaju bakrene cijevi za dovod tinte u print glavu. Fleksibilnost pri proizvodnji je dopustila izradu malenog predmeta kako bi ga mogli ugraditi u ograničeni prostor. Ovaj dio je lako proizvesti ponovljivo i precizno.

Kopča dovoda tinte za Stratasys H350 3D printer

Kopča dovoda tinte za Stratasys H350 3D printer

Naglasak na žilavosti

Elastična kopča za vodič ožičenja služi kako bi spriječio nepoželjnu interakciju između žica i pokretnih dijelova. Ta kopča mora ispuniti mnogo funkcija odjednom, od izbjegavanja matičnih ploča i konektora pa sve do osiguravanja dovoljne duljine cijevi pri kretanju 3D print glave. Vodiči koje štiti su krhki i od iznimne je važnosti njihova sigurnost, čak i pri povišenim temperaturama. Žilavost PA11 praha dopušta tu funkcionalnost. H350 proizvodi djelove iznimnih mehaničkih svojstava, uključujući vrhunsku istezljivost.

Elastična kopča vodiča ožičenja za Stratasys H350 3D printer

Elastična kopča vodiča ožičenja za Stratasys H350 3D printer

Dijelovi usavršeni za proizvodnju

Vodiči žica za 3D lampu su jedinstvene geometrije i nalaze se na glavi za 3D print. Kako bi žice zadržale funkciju, moraju biti zaštićene od oštrih rubova. Kako je dio u atmosferi povišene temperature, PA11 je bio idealan odabir za funkcionalni dio.

Vodilica žica lampe za Stratasys H350 3D printer

Vodilica žica lampe za Stratasys H350 3D printer

Redefiniranje lanca opskrbe

Ploča za PCB pločicu kontrolera motora je originalno naručena od vanjskog dobavljača. Zbog promjena u opskrbi tokom COVID-19, originalna pločica se više ne proizvodi. To je dovelo tim do razrade novog rješenja i korištenja nove pločice koja zahtjeva aktivno hlađenje. Kako bi dodali tu funkcionalnost, morali smo dodati mjesto za montažu ventilatora. Inženjerski tim oslonio se na H350 kako bi proizveli novi nosač. Dodana su orebrenja i tolerancije su definirane kako bi lako pričvrstili pločicu na nosač. Nosač je zauzeo minimalno mjesta i ne koristi nikakve alate ili vijke. Bez mogućnosti proizvodnje dijelova po potrebi, ovaj problem ne bi bio riješen. Također, ovaj je dio bio naročito ekonomičan s cijenom od ispod 4 Eura po komadu.

Nosač PCB pločice za Stratasys H350 3D printer

Nosač PCB pločice za Stratasys H350 3D printer

Dosljednost, otpornost i potpuna kontrola proizvodnog procesa

Proizvodnjom ovih dijelova na Stratasys H350 3D printeru proizvodi su završeni u svega nekoliko sati, što je uštedjelo tjedne čekanja na isporuku dijelova. S obzirom na neke dijelove, opskrba više nije predstavljala ograničavajući faktor u proizvodnji printera. Uz mogućnost proizvodnje dijelova po potrebi, također možete proizvoditi dijelove točno, precizno i ponovljivo. Naše nepokolebljivo povjerenje u H350 pokazalo se opravdanim u svakoj situaciji.