novosti

Novi 3D printeri – Stratasys širi svoju ponudu strojeva za aditivnu proizvodnju

Novi 3D printeri iz Stratasysa donose nešto novo! 3D printanje konačnih dijelova svjedoči napretku u brzini, fleksibilnosti i cijeni po komadu naspram klasičnih metoda

Novi 3D printeri i 3 nove tehnologije: FDM, P3 i SAF

Stratasys, predvodnik u svijetu polimernih 3D printera, danas je objavio rezultate razvoja nove generacije 3D printera. Razvoj novih strojeva potaknut je nedostatkom adekvatnih rješenja na tržištu, specifično za proizvodnju malih i srednjih serija.

Novi sustavi su osmišljeni vodeći se idejom prelaska na proizvodnju malih i srednjih serija aditivnim tehnologijama čime bi proizvodnja postala znatno povoljnija. Klasične metode su u ovom području naišle na velike izazove koji bi se moglo lako zaobići novom generacijom uređaja.

“Ovim korakom smo zakoračili u novu eru aditivne proizvodnje u kojoj vidimo veliki globalni pomak prema novim proizvodnim tehnologijama koje dopuštaju fleksibilan pristup. Najveći proizvođači danas uviđaju prednosti ovog pristupa u širokoj primjeni, a ne samo pri razvoju prototipa,” kaže Yoav Zeif, direktor Stratasysa. “Zastoji i problemi koje imamo danas na svjetskoj razini, sa nabavkom i isporukom, jasno pokazuju da status quo nije više dovoljno dobar. Aditivna proizvodnja dopušta tvrtkama da odluče kad, gdje i kako žele proizvesti dijelove. Iz tog razloga predani smo ideji rasta na tržištu polimernih 3D print tehnologija i želimo pružiti potpun raspon proizvodnih strojeva našim klijentima.”

Prošle godine Stratasys je uprihodio preko 25% svojih ukupnih prihoda putem upotrebe 3D printera u proizvodnji. Krećući se naprijed, sa potpunom ponudom strojeva, materijala i usluga, Stratasys procjenjuje da se najveći rast nalazi upravo u direktnoj digitalnoj proizvodnji, od otprilike 20% godišnje.

Stratasys Origin One omogućuje izravnu proizvodnju 3D printerom za dijelove s tankim stijenkama i sitnim detaljima

Stratasys je danas otkrio novi Origin One 3D printer, razvijen za proizvodnju konačnih dijelova u industriji. Novi 3D printer koristi patentiranu P3 tehnologiju koja se oslanja na složen softver kako bi proizvodio velike količine dijelova iz širokog raspona materijala. Stroj je pogodan za proizvodnju dijelova sa vrhunskim detaljima i površinama uz najveću brzinu proizvodnje, točnost i ponovljivost. P3 tehnologija, zajedno s napretkom ostalih komponenti, dopušta upravljanje svim dijelovima procesa čime se povećavaju performanse i pouzdanost.

“Naš cilj je bilo zadovoljavanje iznimno visokih standarda preciznosti i ponovljivosti u proizvodnji sitnih dijelova kod kojih je svaki mikron bitan,” rekao je Mark Savage, predsjednik Global Centre of Excellence odjela za aditivne tehnologije, svjetskog predvodnika u proizvodnji konektora za elektroniku. “Stratasys i Origin su bili odlični partneri u našem nastojanju da dosegnemo ciljeve. Pokazali su nam da je uistinu ekonomski isplativo proizvoditi desetke tisuća dijelova pomoću P3 aditivne tehnologije. Možemo posvjedočiti da sinergija između strojeva, softvera i materijala donosi mogućnosti kojih, do sad, nismo bili svjesni. Smatramo da će ovaj napredak donijeti tvrtki TE Connectivity agilniji i efikasniji pristup proizvodnji čime bi učvrstili status pouzdanog partnera tvrtkama iz zrakoplovne i automobilske industriji.”

Istraživanja predviđaju da bi ovo tržište moglo dosegnuti vrijednost od $3.7 milijardi do kraja 2025. godine. U Stratasysu smatraju da će Origin One prvenstveno naći svoje mjesto u automobilskoj, medicinskoj, dentalnoj i elektroničkoj industriji. Narudžbe za Origin One 3D printere se zaprimaju od početka svibnja 2021.

 SAF tehnologija pogoni novi H350 printer

Stratasys je također otkrio novi H350 3D printer, prvi u H seriji strojeva namijenjenih proizvodnji. Pogonjen SAF tehnologijom, novi H350 printer sposoban je proizvoditi velike volumene završnih proizvoda. Osmišljen je kako bi proizvođačima omogućio dosljednost uz predvidive troškove i potpunu kontrolu nad tisućama dijelova. H350 printer čak i sam sadrži dijelove proizvedene na toj platformi.

H350 je ušao u beta fazu ispitivanja početkom 2021. kod odabranih proizvođača u Europi, Izraelu i SAD-u, a Stratasys Direct Manufacturing već danas nudi izradu dijelova na ovom stroju. Isporuka krajnjim korisnicima se očekuje u trećem kvartalu ove godine . H350 3D printer namijenjen je izravnoj proizvodnji poklopaca, konektora, držača kablova, kućišta i ventilacijskih razvoda.

“Imamo ambiciozan plan kako bismo proširili naš doseg na tržištu i vjerujemo da je H350 ključan dio tog plana,” kaže Phillip Goetz, vlasnik Goetz Maschinebau, tvrtke za proizvodnju dijelova po mjeri. “Ispunili smo narudžbe za velike i nekoliko stotina malih dijelova i impresionirani smo onim što smo vidjeli. Stroj i SAF tehnologija su donijeli nevjerojatne performanse i dosljedne rezultate. Sustav se također pokazao iznimno pouzdanim.”

Stratasys koristi certificirane materijale za seriju H. Sustav trenutno koristi PA11 materijal visoke čvrstoće, proizveden od uljane repice.

Rješenje za velike dijelove – Stratasys F770 3D printer

Treći novi sustav najavljen danas je Stratasys F770 3D printer, koji nastavlja dugogodišnju tradiciju FDM 3D printera vrhunske kvalitete, točnosti i ponovljivosti. Idealan za velike dijelove, ova prinova u obitelji FDM uređaja ima najveću grijanu komoru na tržištu s gradivim volumenom preko 370 litara.

F770 3D printer, s cijenom nižom od $100,000, namijenjen je za izradu prototipova, pomoćnih alata i naprava te svih ostalih predmeta koje je moguće izraditi iz standardnih plastomera, poput ABS-a. Topivi potporni materijal i GrabCAD Print programski paket maksimalno olakšavaju korištenje i naknadnu obradu svih dijelova proizvedenih na ovom sustavu. Ovaj stroj također podržava spajanje pomoću MTConnecta i ostalih usluga putem GrabCAD SDK.

Sub-Zero Group Inc., iz Madison, Wisconsona proizvodi luksuzne kuhinjske aparate i sudjelovali su u Beta ispitivanju F770. Doug Steindl, voditelj laboratorija za razvoj, kaže kako ovaj 3D printer dopušta izradu većih dijelova i uštedu od 30-40% po komadu. “Danas je vrijeme izlaska na tržište sve, a naša proizvodnja započinje novi ciklus svakih 6 tjedana. Što prije možemo započeti s proizvodnjom novih dijelova, to bolje, a najlakši i najbrži način da to učinimo je pomoću F770“.

Objava će biti i uživo na virtualnoj konferenciji u srijedu 28. travnja 2021. U 16:00 CET, tokom koje će biti objavljeni detalji o novim uređajima i predstavljeni novi 3D printeri.