novosti

Stratasys SAF (Selective Absorption Fusion ) tehnologija za direktnu digitalnu proizvodnju

Stratasys SAF „Selective Absorption Fusion“ tehnologija će pogoniti novu H seriju 3D printera, specijaliziranu za serijsku proizvodnju na 3D printerima.

Stratasys je podijelio prve detalje o nadolazećoj liniji 3D printera koja će koristiti polimerni materijal u prahu. Nova proizvodna platforma H serije će biti pogonjena sa „Selective Absorption Fusion“ tehnologijom, specifično osmišljenom kako bi zadovoljila potrebe serijske proizvodnje. Strojevi će biti dostupni za isporuku u drugov polovici 2021.

SAF je nova industrijska platforma za aditivnu proizvodnju koja omogućuje brzu proizvodnju uporabnih dijelova. Nakon 10 godina istraživanja i razvoja, SAF tehnologija donosi konkurentnu cijenu po komadu. Sve to pri nevjerojatnim brzinama i vrhunskoj kvaliteti, dosljednosti i pouzdanosti kako bi osigurali visoku proizvodnost.

SAF tehnologija koristi rotirajući valjak za nanošenje slojeva praha dok apsorpcijski medij nanosi kako bi ocrtao geometriju komada koji se izrađuju. Svi ocrtani presjeci se istovremeno i jednoliko zagrijavaju čime se postiže najviša razina srašćivanja praha. Ovakvim pristupom SAF tehnologija garantira jednoliku distribuciju topline, a time i kvalitetu, za sve proizvedene djelove. Bez obzira na njihovu poziciju u radnom volumenu stroja.

Dosljedan i učinkovit sustav upravljanja prahom

Inovativan „Big Wave“ pristup distribuciji praha osigurava uvijek jednoliku površinu i termalnu stabilnost sirovine. Suvišak praha se brzo vraća u upotrebu kako bi se izbjeglo starenje. Rezultat je manji utrošak praha i niže cijene proizvodnje.

Tekućina za absorpciju visoke efikasnosti i industrijske print glave

SAF thenologija nanosi HAF tekućinu koja absorbira IR zračenje, dok posebno osmišljene print glave nanose tekućinu punom širinom volumena odjednom. Industrijske piezoelektrične print glave mogu nanositi širok raspon količine materijala kako bi precizno izradili male djelove te brzo izradili velike komade, bez kompromisa u brzini i kvaliteti. Zbog ovakve konstrukcije print glave podržavaju velik raspon apsorbcijskih tekućina. Samim time podržavajući i velik raspon materijala. Potom infracrvena svjetlost srašćuje istovremeno sve označene presjeke. Vrhunska kontrola temperature sprečava deformacije, pad kvalitete, i smanjuje najviše temperature u radnom volumenu. Svi ti parametri čine SAF idealnim za industrijsku proizvodnju.

„3D printanje kostantno pomiče granice u industrijskoj proizvodnji diljem svijeta. Tvrtke stalno traže kako biti okretnije i učinkovitije, a to je razlog zašto smo se orijentirali prema proizvodnji završnih djelova” kaže Omer Krieger, Stratasysov podpredsjednik strategije i razvoja. „SAF tehnologija predstavlja značajan napredak koji omogućuje nove prilike unutar širokog raspona industrija poput automobilske, proizvodnje potrošačke robe, elektronike i pomočnih alata i naprava. S time na umu vjerujem da možemo prebaciti mnogo tradicionalno proizvedenih djelova na aditivnu prizvodnju. No, možemo i omogućiti proizvodnju mnogih novih proizvoda koji jednostavno nisu bili mogući donedavno.“

Najviše potencijala za rast pokazuje primjena aditivne tehnologije u izravnoj proizvodnji

Temeljem analize tržišta, najviše potencijala za rast pokazuje upravo primjena aditivne tehnologije u izravnoj proizvodnji. Pretpostavlja se da bi taj segment 3D printanja trebao porasti na $25 milijardi do 2025. CONTEXT također predviđa da bi polimerne tehnologije zasnovane na srašćivanju praha mogle rasti oko 21% u razdoblju od 2020. 2024. godine. Zajedno sa FDM i Origin P3 3D printerima, Stratasys nudi više kvalitetnih mogućnosti za opremanje velikog segmenta tržišta.

Stratasys razvija H seriju pogonjenu SAF tehnologijom kako bi mogli zadovoljiti sve veće potrebe tržišta. Ova tehnologija je sposobna proizvoditi iz iznimno širokog raspona materijala poput poliamida i elastomera. Stratasys je uspostavio partnerski odnos s tvrtkama iz kemijske industrije čime će se ubrzati dolazak novih materijala na tržište.

Stratasys SAF – u živo na Linkedinu i Facebooku

Dodatne informacije o SAF tehnologiji su dostupne na internetu. Stratasys će organizirati prezentaciju u živo na Linkedin i Facebook platformi 7. Travnja, tokom koje će prof. Neil Hopkinson, direktor thenologije za Xaar 3D i izumitelj SAF tehnologije, otkriti detaljnije informacije i odgovarati na pitanja o tehnologiji, njenom razvoju i poziciji na tržištu.

Stratasys vodi globalan pokret prema aditivnim tehnologijama sa inovativnim 3D print rješenjima za industrije poput zrakoplovne, automobilske, medicinske i mnogih drugih. Kroz pametne i povezane 3D printere, polimerne materijale, ekosistem softvera i uslugama 3D printanja, Stratasys nudi vrijedne mogućnosti u svakom koraku proizvodnje. Najveće svjetske tvrke se oslanjaju na Stratasys pri integriranju aditivinih tehnologija u bilokoji proces.