novosti

Novi 3D printer u Production seriji – Stratasys FORTUS 380mc CARBON FIBER EDITION

Novi 3D printer Stratasys FORTUS je prilagođen za izradu prototipova i gotovih proizvoda od visokoučinkovitog materijala punjenog ugljičnim vlaknima.

Najnoviji stroj tvrtke Stratasys, FORTUS 380mc CARBON FIBER EDITION ističe se time što je prilagođen za izradu modela od materijala NYLON 12 ispunjenog karbonskim vlaknima. Ovaj 3D printer je direktan odgovor tvrtke na zahtjeve tržišta koje traži materijale visokih performansi na strojevima nižeg cjenovnog razreda. Tvrtka je do sada nudila izradu modela od materijala punjenog karbonskim vlaknima samo na industrijskim strojevima koji cijenom nisu odgovarali velikom broju korisnika. Uvrštavanjem u ponudu znatno povoljnijeg stroja proširena je baza korisnika kojim je materijal punjen ugljičnim vlaknima sada pristupačan.

Stalak/nosač za motocikl od NYLON 12CF materijala
Stalak/nosač za motocikl od NYLON 12CF materijala

Stroj FORTUS 380mc CARBON FIBER koristi FDM (Fused Deposition Modeling) tehnologiju 3D printanja. Za izradu modela mogu se koristiti dva materijala, NYLON 12CF i ASA. Stroj je ciljano rješenje za izradu čvrstih i krutih prototipova, gotovih proizvoda i posebnih alata. Još jedna prednost korištenja materijala NYLON 12 CF je smanjena težina gotovih modela. Zbog ove činjenice Američki odjel za energiju, proizvodnju od polimernih materijala ojačanih ugljičnim vlaknima svrstava u ekološku proizvodnju. Naime smatra se da smanjenje mase vozila od 10% direktno utječe na smanjenje potrošnje goriva od 5% zbog čega se očekuje da će najšira primjena ovog stroja biti baš u automobilskoj industriji. Osim automobilske industrije interes za strojem postoji i u zrakoplovnoj industriji, medicini, u proizvodnji sportskih rekvizita i u brodogradnji.

Stratasys FORTUS – tehničke karakteristike

NYLON 12 CF tehničkim karakteristikama sličan je materijalima koji se koriste kod injekcijskog brizganja. Materijal sadrži 35% ugljičnih vlakana na jedan kilogram mase. Izrađevine su do četiri puta jače u X i Y osi od sličnih materijal drugih proizvođača. Kako se proces gradnje odvija u grijanoj komori u strogo kontroliranim uvjetima izrađevine ne pokazuju znakove krivljenja i skupljanja već ostaju u zadanim tolerancijama. Za manje zahtjevne aplikacije kao što su izrada prototipa za verifikaciju dizajna proizvoda ili bilo kojeg posla koji ne zahtjeva materijal poput NYLON 12 Carbon Fiber koristi se ASA, realni termoplast otporan na UV zračenja i s povećanom otpornošću na kemikalije. Osim toga, korištenjem materijala ASA dobivaju se vizualno najbolji dijelovi na FDM tehnologiji. Za oba materijal stroj koristi topivi potporni materija što korisniku pruža potpunu slobodu kod konstruiranja novog proizvoda.

Stratasys FORTUS 380mc CARBON FIBER EDITION
Stratasys FORTUS 380mc CARBON FIBER EDITION

Osnovne tehničke karakteristike stroja su:

  • Grijana radna komora
  • Radni volumen 355 x 305 x 305 mm
  • Topivi potporni materijal
  • Izrada modela s 100% ispunom (solid)

Upravljanje 3D printerom moguće je iz dva različita softvera. Uz Insight, softver koji već dugi niz godina koriste svi 3D printeri FDM tehnologije iz Stratasys Production serije kao dodatna opcija nudi se softver GRABCad. GRABCad je platforma prilagođena za upravljanje svim Stratasys 3D printerima bez obzira na tehnologiju koju koriste. Jednostavna priprema i optimizacija 3D printanja, puštanje u rad direktno iz CAD datoteke bez procesa konverzije u STL, automatsko popravljanje CAD modela i praćenje statusa izrade modela putem mobilne aplikacije samo su neke od opcija koje ovaj softver nudi.

Obratite nam se i zatražite više informacija o stroju ili probi uzorak.