Blog
Napredni 3D print

Napredni 3D print za prototipiranje Microsoft Xbox joysticka

Napredni 3D print koristi se u Microsoftovom naprednom centru za izradu prototipa (APC). Ovo postrojenje prototipa prostire se na 26.000 četvornih stopa i predstavlja dom timu strastvenih kreatora. Ovi kreatori djeluju kao prevoditelji između koncepta i stvarnosti za industrijske dizajnere i inženjere.

APC koristi raznolike alate za proizvodnju i izradu prototipa, usredotočujući se na učinkovito stvaranje rješenja i prototipa kako bi odgovorio na poslovna pitanja. Slijedeći načelo “Fail Fast”, APC je odgovoran za brzu izgradnju povjerenja u razvojne odluke za Microsoftove dizajnere, inženjere i partnere. U sklopu razvojnog procesa Microsofta, 3D print je neizostavan dio, a modeli Stratasys PolyJet™ čine sastavni dio svakodnevne rutine.

Što se tiče ABXY tipki na Xbox joysticku, od prve generacije, one su više od funkcionalnih tipki za igranje. Njihov izgled poput dijamanata predstavlja vizualni užitak za igrače. To doprinosi estetskoj privlačnosti joysticka i olakšava prepoznavanje i pritisak igrača. Kroz evoluciju, generacije tih tipki postale su sve složenije, s više dijelova i poboljšanom površinskom obradom.

Napredni 3D print donosi rješenje

Prototipiranje višematerijalnog injekcijskog kalupa za ove tipke predstavljalo je izazov, s obzirom na jedinstven oblik svake tipke iznad i ispod površine vrha kućišta. Tradicionalne metode prototipiranja bile su spore, no s uvođenjem 3D printa s više materijala, poput Stratasys J850™ Primea, otvorile su se nove mogućnosti. Ovaj printer omogućuje promjenu oblika i boje objekata unutar čvrstih tijela prototipa u jednom ispisu, čime se znatno ubrzava proces. Uvođenjem ovakve tehnologije, detalji dizajna postali su brže ponovljivi, čime se podupire princip “Fail Fast”.

Poboljšanja koja vidimo sa softverom GrabCAD, kao što je mogućnost primjene naprednih tehnika boja/prozirnosti izravno u softveru, učinila su Stratasys J850 još moćnijim alatom za razvoj hardvera u Microsoftu.

Mark Honschke, voditelj aditivne izrade prototipova u Microsoftu

Uvođenje 3D printa s više materijala donijelo je drastične promjene u procesu izrade prototipa ABXY tipki. Prva generacija ovog procesa koristila je dva materijala poput prozirne smole u kombinaciji s bijelom ili crnom. Time je omogućila ispis prototipa koji su se brže približavali konačnom proizvodu. Stratasys J850™ Prime 3D printer dodatno je unaprijedio ovu tehnologiju omogućujući promjenu oblika i boje u jednom ispisu, uz dodatak varijacija boja i grafičkih tekstura čak i na najmanjim detaljima. U svijetu igara, gdje detalji igraju važnu ulogu, ova tehnologija donosi značajna poboljšanja. A napredni 3D print je ponudio savršeno rješenje.

U svijetu igraćih konzola, joystick je najvažniji dodatak za igrače. On je produžetak igrača, ne samo u digitalnom svijetu, već i u IRL-u. Igrači žele joystick koji besprijekorno radi s njihovim hardverom i također odražava njihovu osobnost, stil i preferencije. Joystick koji donosi “wow” faktor s novim bojama, grafikom i tipkama je poželjan dodatak na pretrpanom tržištu.

Erik Sijgers, proizvođač modela

Točnost podudaranja boja i mogućnosti PolyJet™ tehnologije pružile su Microsoftovim dizajnerima olakšano ponavljanje detalja dizajna joysticka za Xbox. Brzina, točnost i široka paleta boja na Stratasys J850 Prime otvorili su nove svjetove kreativnih mogućnosti, olakšavajući dizajnerima da istražuju više opcija i proizvode uzbudljiv niz proizvoda za zajednicu Xbox igrača.

Provjerite što 3D print može učiniti za vaše poslovanje!