novosti
3d printanje

Stratasys je nagradio najbolje – IZIT-ovu ekipu

Marko Perić i Martin Štefan otišli su na trodnevno okupljanje u europsku centralu Stratasysa. Umjesto jedne prezentacije prikazali su četiri. Naravno, vratili se s prvom nagradom: priznanjem Stratasysovih eksperata.

Na kraju godišnjeg okupljanja tijekom trodnevnog boravka u Statsysovoj europskoj centrali u Baden Badenu dodjeljuju se nagrade za najbolje projekte, case studyje. Ove je godine IZIT dobio tu specijaliziranu nagradu koju najboljim stručnjacima za Stratasys printere dodjeljuju sami Stratasysovci.

Marko Perić i Martin Štefan su umjesto jednog, kolegama ponudili „švedski stol“ IZIT-ovih projekata. Riječ je o rješenjima 3D tehnologija koja su IZIT-ovi stručnjaci koristili u avio industriji i prehrambenoj, proizvodnji boca i modelarstvu.

Lepeza IZIT-ovih rješenja

– Prezentirali smo četiri teme iako je bilo dovoljno prijaviti samo jedan projekt. No, tijekom godine smo imali toliko projekata da smo htjeli kolegama prikazati zanimljive situacije u kojima smo se nalazili i rješenja koja smo napravili – kaže Marko Perić. – U jednom slučaju je riječ bila o tri makete vjetroturbina veličine 2,2 metra, 2 i najmanja od 1,8 metara visine koje su bile isprintane iz više dijelova na FDM-u. Unutar svake se nalazio elektromotor, a klijent je to htio prikazati na svojoj prezentaciji. Marko govori o projektu koji je bio izuzetno važan za naručitelja jer je morao tijekom eventa u jednom prostoru vjerno predočiti ono čime se naručitelj bavi. Prava vjetroturbina ne stane ni u jedan zatvoreni prostor, ali zato verzije koje su isprintali vjerno pokazuju o čemu je riječ. – Druga prezentacija je predstavljala projekt koji smo radili za kanditsku industriju. Zamatanje bombona se radi strojno, a stroj koji je koristio klijent je bio star pa su se hvataljke, „prstići“ istrošile i izgubile svoju funkcionalnost. Mi smo 3D tehnologijama napravili nove hvataljke koje zamataju svaki bombon i pakiraju ih u vrećice. Tvornica je time uštedjela jer je došla do odgovarajućeg dijela koji više nije postojao na tržištu – opisuje drugi projekt koji su prezentirali kolegama.

Dizajnerske i inženjerske ideje testiraju se 3D printom

U avio-industriji su se sreli s problemom lakiranja vratiju. Pojednostavljeno, kada se vrata prelakiraju na jednoj strani, potrebno je čekati da se boja osuši kako bi se mogla okrenuti na drugu stranu i tada prelakirati. Naravno, to iziskuje mnogo vremena pa su IZIT-ovci napravili poseban držač zahvaljujući kojem je moguće okrenuti vrata na drugu stranu i prelakirati ih pa bi se gotovo istodobno sušile obje strane. Zadnji primjer koji su Marko i Štefan prezentirali kolegama bila je flašica za deterdžent isprintana Polyjetom. Potpuno u boji s teksturama i prozirnim stijenkama što je koristilo naručitelju za provjeru dizajna, uočavanje i otklanjanje greški. – Svi su fotografirali tu flašicu za deterdžent jer ih oni sami nikada nisu printali, nisu imali ta iskustva. Mi smo je printali u nekoliko različitih boja kako bi naručitelj imao viziju potrebnu za donošenje odluke o eventualnim inovacijama – opisuje Marko projekte koji su im donijeli prvu nagradu.

Sve se zbivalo na Statasysovim Tech-daysima u Baden Badenu, gdje je edukacijski i izložbeni centar. Riječ je o godišnjem trodnevnom okupljanju, svojevrsnom team buildingu inženjera i prodavača Stratasysa s područja Europe, Bliskog Istoka i Afrike. Okupilo se 57 stručnjaka koji rade na Stratasys printerima kako bi učili novitete i saznali o poslovnoj orijentaciji Stratasysa.

3D printanje ulazi u industrijsku proizvodnju

– Ove godine je tema bila industrijska proizvodnja – kaže Marin Štefan.

– Stratasys se okreće industrijskoj proizvodnji i najviše riječi bilo je o tome kako raditi s printerima i kako ih pripremati. Jer, Stratasys sa suvremenom tehnologijom koju primjenuje i predstavlja ulazi u procese klasične proizvodnje. Do sada se s 3D printerima pretežno išlo na prototipiranje proizvoda, izradi u malim serijama. Sada se 3D printeri snažnije primjenjuju u proizvodnji. Marko Perić dodaje kako je IZIT zahvaljujući uspješnoj suradnji prošle godine postao Platinum Partner Stratasysa. – Martin i ja moramo znati kako raditi s modelima i pripremom da bismo mogli kvalitetno isprintati zadane predmete pa smo zato mi predstavljali IZIT ove godine. Obojica su aplikacijski inženjeri, njihov je posao znati koju tehnologiju aplicirati za pojedinu primjenu. Jedna od stvari koje su upoznali je i gotovo potpuno automatizirana proizvodnja korištenjem 3D tehnologije. – Fascinantno je u jednoj prostoriji naići na 26 velikih industrijskih Stratasys F900 3D printera kako neprestano, 24 sata printaju proizvode – opisuje Perić. – Zadaća zaposlenih je samo pripremiti sve za proizvodnju – govori o suvremenoj proizvodnji baziranoj na primjeni 3D tehnologija čime se ostvaruju uštede u brzini proizvodnje i broju potrebnih djelatnika, a maksimalno diže standard kvalitete proizvoda.