novosti

3D print u auto industriji – 3DFashion tehnologija

3D print u auto industriji stvara zadivljujuće interijere najnovijeg konceptnog vozila!

Italdesign koristi Stratasys J850 TechStyle 3D printer kako bi stvorio poznate i izvanredne unutarnje prostore koji spajaju kućni, radni i prostor za slobodno vrijeme u konceptu mobilnosti Climb-E.

3D printanje izravno na uobičajene tkanine omogućuje pomicanje estetskih i funkcionalnih granica te ostvarenje potpuno novih koncepata.

Vodeća dizajnerska i inženjerska tvrtka Italdesign iskoristila je naprednu 3DFashion™ tehnologiju tvrtke Stratasys za razvoj nedavno predstavljenog konceptnog vozila Climb-E. Italdesign je intenzivno koristio 3D printanje izravno na uobičajene mikrofibre tkanine kako bi pomaknuo estetske i funkcionalne granice novog koncepta.

Kreiran u suradnji s partnerima Schnidlerom i Politehnikom iz Torina, novi koncept spaja ideju besprijekornog putovanja (u tri dimenzije) i boravka. Preispitujući tradicionalno shvaćanje automobilskih, kućanskih, radnih i prostora za zabavu. S obzirom na širok raspon mogućih namjena, unutrašnjost je zahtijevala pažljiv dizajn kako bi se omogućilo da Climb-E ispuni sve uloge.

Italdesign je iskoristio platformu Stratasys 3DFashion. Uključujući i Stratasysov softver za konstruiranje i 3D printer Stratasys J850 TechStyle. Sve je to dio niza inovativnih rješenja zadivljujućeg dizajna interijera svoje najnovije kreacije.

Novi pristup – 3D print u auto industriji

3D printer J850 TechStyle privukao je pažnju Claudije Gilardi, dizajnerice boje, materijala i završne obrade (CMF) u Italdesignu, kada je prisustvovala Tjednu mode u Milanu. Već pri tom prvom susretu, Gilardi je odlučila da je Stratasys 3DFashion tehnologija upravo ono što je Italdesignu potrebno.

Koristeći tu tehnologiju dizajneri mogu 3D printanjem na tekstilu dobiti više od 600.000 jedinstvenih boja, s različitim vrijednostima tvrdoće, simulirajući različite teksture i završne obrade. Primjena te tehnologije na modnoj odjeći je odmah očigledna i očekivana. Njena primjena u interijeru vozila otvorila nove mogućnosti za dizajnere, svojim jedinstvenim rezultatima koji se ne mogu postići na drugi način. “Kada je projekt Climb-E nastao, odmah sam pomislila da će Stratasysova tehnologija biti savršena za unutrašnjost vozila”, kaže Gilardi. “Kroz sposobnosti jedinstvenog kombiniranja transparentnosti i posebnih kromatskih efekata, tehnologija 3DFashion može se koristiti za prenošenje osjećaja stvarne i istovremeno virtualne boje. Budući da se boje mogu mijenjati ovisno o osvjetljenju i gledištu, 3DFashion posebno je dobra u integriranju različitih svjetova automobilskog dizajna i mode”.

3D printanje direktno na tkaninu

Grafički elementi na površinama naslona sjedala prekriveni su Alcantarom prilagođenim direktnim 3D printom Stratasysova 3d printera J850 TechStyle na tkaninu od mikrofibre. Pri tome su korišteni materijali odobreni standardima za automobilske interijere.

“Vidim dvije vrlo zanimljive primjene za Stratasys 3DFashion tehnologiju u automobilskoj industriji. Prvo, za proizvodnju prototipova, uz smanjene troškove i kraće vrijeme izrade. To također donosi mogućnosti 3D printanja tekstura koje dopunjuju standardne materijale za tapeciranje. Drugo, prilagodba. Na primjer, 3D printanje na mrežaste prozirne materijale može stvoriti vrlo inovativne efekte s pozadinskim osvjetljenjem. To je područje s neslućenim mogućnostima! U budućnosti, kombinacije 3D printanja na tekstilu s ugrađenom elektronikom mogla bi omogućiti nove načine interakcije s funkcijama prostora”, zaključila je Gilardi.