Blog

P3 tehnologija – 5 industrija gdje je najbolje iskorištena


Što je P3 tehnologija i kako koristi ovim zanimljivim industrijama? Nije tajna da je aditivna proizvodnja postala esencijalna u procesima proizvođača, inženjera i dizajnera, naročito nakon problema s opskrbnim sustavom.

Kako tržište integrira rješenja za 3D print u svoj proces prototipiranja i izrade pomoćnih alata i naprava, inovativni igrači na tržištu primijetili su ogroman potencijal aditivne proizvodnje u izradi dijelova spremnih za uporabu. Ova tranzicija se nije dogodila preko noći. Godine istraživanja i razvoja materijala, proizvodnih procesa i programske podrške dale su pouzdane strojeve i čvrste materijale za sve primjene. Stratasys Origin One i Stratasys Origin One Dental s P3 tehnologijom mogu nadopuniti tradicionalne načine proizvodnje u širokom spektru industrija poput automobilske, zrakoplovne, medicinske, dentalne i robe široke potrošnje.

Prije nego krenemo u detalje korištenja ove tehnologije u navedenim područjima, objasnit ćemo što zapravo P3 tehnologija (Programmable Photopolymerization) zapravo znači i zašto je jedinstvena. Tipičan problem s DLP strojevima je niska snaga dijelova u ne-polimeriziranom stanju. To znači da će dijelovi imati tendenciju odvajati se s radne podloge ili imati suvišnu količinu potpornih struktura i zahtijevati veliku količinu naknadne obrade.

Stratasys je krenuo u razvoj ove tehnologije s zadatkom smanjivanja ovih problema pomoću pneumatskog filma kako bi smanjili sile tijekom proizvodnje. Ova metoda dopušta izradu sitnih detalja bez straha od pucanja. Također, Stratasys je pokrenuo partnerstvo s vodećim tvrtkama za razvoj materijala poput BASF, Henkel Loctite i Covestro kako bi dobili vrhunske performanse materijala u svakom koraku proizvodnje. To dopušta korištenje značajno manje potpornih struktura i ogromnu uštedu vremena.

Automobilska industrija i P3 tehnologija

Proizvodnja automobila je oduvijek predvodila tehnološku revoluciju kako bi dobili maksimalne performanse za razumnu cijenu. Origin One im je ponudio idealno rješenje s materijalima koji su snažni, otporni na visoke temperature i fleksibilni, poput IND 402 materijala na slici ispod.

Fleksibilni materijal je simulacija gume s 70A Shore vrijednosti i ima 230% izduljenja pri pucanju. Ta svojstva čine materijal idealnim za izradu srednje krutih gumenih dijelova, poput rukohvata na sportskoj opremi ili čak uložaka i potplata cipela. Najveća prednost u odnosu na tradicionalne elastomere je mogućnost oblikovanja pomoću mrežastih struktura kako bismo smanjili težinu bez gubitka performansi.

Naučite više o biokompatabilnom 3D printu s P3 tehnologijom>>

Zrakoplovstvo

Od prvog leta 1903 pri 7 km/h pa sve do prvog leta Lockheed Sr-71 Blackbird-a pri 3 maha, zrakoplovna industrija je oduvijek bila na samom rubu mogućeg.

No, s velikom brzinom dolazi i velika odgovornost – nužno je pratiti dugi niz pravila i propisa koji dolaze s proizvodnjom za zrakoplovstvo. Zrakoplovna industrija ima neke od najstrožih propisa o sigurnosti zbog ekstremnih uvjeta u kojima se koriste. Zbog teške ograničenosti dobavljivosti rezervnih dijelova potražnja za materijalima visokih performansi poput Loctite 3D 3955 HDT28-FST nikad nije bila viša. Materijal je certificiran po UL94- V-0 standardu, što znači da će se ugasiti samostalno unutar 10 s nakon uklanjanja s otvorenog plamena.

Hidrauličke stezaljke za F16 su savršen primjer kako aditivna proizvodnja može podržati industriju. Materijal je idealan za ovu primjenu, no s naprednim metodama poput topološke optimizacije u nTopology programskom paketu, ovaj dio je izrađen s potpunom čvrstoćom, no smanjenom težinom.

Medicinska industrija

Kako aditivna proizvodnja postaje sve zastupljenija u proizvodnji medicinskih uređaja, tako raste i zahtjev za uistinu biokompatibilnim materijalima. Tehnologije poput FDM i SLA uređaja nude neke materijale s biokompatibilnim certifikatima po ISO 10993 standardu, no par svojstava čine te opcije suboptimalnima za srednje-serijsku proizvodnju.
FDM je sporija tehnologija od P3, zbog izrade sloja postepenim polaganjem niti. P3 može pomoću UV projektora izraditi cijeli sloj odjednom. Također, FDM ima značajno lošija svojstva duž Z osi izgradnje, dok P3 ne pati od tako izraženog problema.

SLA podržava detaljne geometrije no nedostaje joj brzina i napredni materijali koje P3 nudi. Na slici ispod možete vidjeti usisavač za uši razvijen u tvrtki FloSonix. P3 je dopustio izradu medicinske naprave koju tradicionalne metode jednostavno ne bi mogle proizvesti.

Prelazak na aditivne tehnologije također pruža nižu cijenu proizvoda. Nema potrebe za sklapanjem i kalupima, a kvalitetni materijali i mogućnost sterilizacije znače da dijelovi nisu više jednokratni.

Dentalna industrija i P3 tehnologija

Stratasysu dentalno tržište nije strano. Dugogodišnje iskustvo da PolyJet uređajima i najnovijim J5 DentaJet uređajem dopustilo je razvoj strojeva koji uspješno rješavaju probleme u dentalnoj industriji. Najava Origin One Dental uređaja prošle godine je odlična nadopuna dosadašnjim strojevima i ostavlja velik prostor za rast. Bilo da se radi o kirurškim alatima, pomoćnim napravama ili samim modelima ovo rješenje će ispunjavati sve potrebe dentalnih laboratorija još mnogo godina zahvaljujući širokoj paleti dostupnih materijala.

KeyGuide i KeyPrint od proizvođača KeySplint su verificirani materijali dostupni od početka i imaju ISO 10993 certifikat. Ovi materijali su iznimno visoke kvalitete kako bi ste dobili vrhunske modele i kalupe, no razni materijali su dostupni za uporabu, ako su Vam potrebni. Visoka razina detalja i iznimna brzina izrade na P3 tehnologiji znači kraće vrijeme izrade, manja cijena po komadu i ukupno bolje iskustvo pacijenta.

Roba široke potrošnje

Za kraj, razgovarat ćemo o najvećem tržištu danas – proizvodnja robe široke potrošnje. Posljednjih godina tvrtke poput Pepsi, L’Oreal i Procter and Gamble su implementirali aditivnu proizvodnju kako bi ubrzali razvojni ciklus vlastitih proizvoda. Danas razmatraju korištenje P3 tehnologije kako bi izradili konačni proizvod. Završni proizvod u pravilu zahtjeva 3 stvari: ponovljivost, pouzdanost i preciznost. S preciznosti od 50 mikrona, izvrsnom kontrolom svjetla i odličnim 4k UV projektorom Origin One nadilazi zahtjeve za izravnu proizvodnju.

Svijet oko nas ju stalnom stanju razvoja i nailazimo na nove izazove svaki dan. Ti izazovi su glavni pokretač novih promjena i time oblikujemo svijet oko nas. Kako raste potražnja za industrijskim aditivnim tehnologijama, Stratasys pronalazi rješenja koje je tržište tražilo. Bilo da se bavite proizvodnjom aviona, vlakova, automobila, britvica ili cipela, nije važno. Origin One sigurno ima rješenje za Vas. Grčki pisac Ezop izjavio je: „Velike stvari dolaze u malim paketima“ i bio je u pravu! Niste sigurni što Origin One može napraviti za Vas? Obratite se našem timu i zajedno ćemo istražiti koje poslove već danas možete prebaciti na Origin One!